Σε ποιό σχολείο θα πάνε τα παιδιά;

Επιτέλους ήρθε ο Σεπτέμβρης και ανοίγουν τα σχολεία. Και αν ανοίξουν πως θα είναι;

sxoleioΟι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά δημιουργούν έντονη ανησυχία σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο στην Ελλάδα. Οι συνθήκες αυτές δεν θέτουν απλώς σε αμφισβήτηση τις τελευταίες καταπονημένες λειτουργικές σταθερές του εκπαιδευτικού συστήματος. Κάνουν κάτι πολύ σοβαρότερο. Θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση την ίδια την πρόσβαση στην εκπαίδευση για έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και αποδομούν με ριζικό τρόπο το εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους υπόλοιπους.

Είναι βέβαιο πως δεν θα βρούμε τα ίδια σχολεία με τους ίδιους καθηγητές ή ακόμη και τα ίδια παιδιά.  Ποιός θα πίστευε πριν από 5 ή 8 χρόνια πως θα έφτανε η ημέρα που θα απολύονταν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, θα καταργούνταν μαθήματα και τομείς ειδίκευσης, θα έκλειναν σχολικές μονάδες, θα μας έλεγαν ξετσίπωτα πως θα τελειώνουν το λύκειο, θα σπουδάζουν μόνο τα παιδιά που έχουν την οικονομική άνεση και όχι όλοι.

Mε το νέο σύστημα το σχολείο μεταμορφώνεται σε ένα εξεταστικό κάτεργο. Συνεχείς εξετάσεις απο την 1η λυκείου,ψυχολογική πιεση απο μικρη ηλικια, μεγαλύτερα έξοδα απο τους γονείς (για αυτους που εχουν και μπορουν) για να καταφέρει ο μαθητης  να φτάσει στην 3ή λυκείου και ακόμη πιο δύσκολα να σπουδάζει σε μία πανεπιστημιακή σχολή. Καταργώντας τη γενική παιδεια και μόρφωση, δημιουργούν μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις αναγκες της συγχρονης καπιταλιστικης επιχειρηματικότητας (αγοράς). Θέλουν να φτιάξουν ένα σχολείο-εργοστάσιο παραγωγής μελλοντικού ανθρώπινου δυναμικού έτοιμου προς εκμετάλλευση (400 ευρώ μηνιατικο). Το νέο σχολείο θα είναι πολύ πιο ταξικό από το σχολείο της δεκαετίας του 1970. Θα συμπεριλαμβάνεται στους όρους πολυτελούς διαβίωσης για τις οικογένειες.

Αυτό που θεωρούσατε δεδομένο για τα παιδιά όλων, ότι δηλαδή θα είχαν πρόσβαση -σε καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για το μέλλον τους δεν θα υπάρχει πια. (περισσότερα…)

Advertisements

συλλογικη κουζινα

Posted: 26/04/2013 by αντωνης in Uncategorized

kouzina

Προβολή ντοκυμαντέρ 20/3

Posted: 16/03/2013 by anatreptiko1 in προβολές

provoliE3antas

Προβολή ταινίας «το κύμα»

Posted: 02/10/2012 by αντωνης in προβολές