Κείμενο για το ζήτημα της εκπαίδευσης

Posted: 26/09/2013 by anatreptiko1 in Uncategorized

Σε ποιό σχολείο θα πάνε τα παιδιά;

Επιτέλους ήρθε ο Σεπτέμβρης και ανοίγουν τα σχολεία. Και αν ανοίξουν πως θα είναι;

sxoleioΟι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά δημιουργούν έντονη ανησυχία σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο στην Ελλάδα. Οι συνθήκες αυτές δεν θέτουν απλώς σε αμφισβήτηση τις τελευταίες καταπονημένες λειτουργικές σταθερές του εκπαιδευτικού συστήματος. Κάνουν κάτι πολύ σοβαρότερο. Θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση την ίδια την πρόσβαση στην εκπαίδευση για έναν πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών και αποδομούν με ριζικό τρόπο το εκπαιδευτικό περιβάλλον για τους υπόλοιπους.

Είναι βέβαιο πως δεν θα βρούμε τα ίδια σχολεία με τους ίδιους καθηγητές ή ακόμη και τα ίδια παιδιά.  Ποιός θα πίστευε πριν από 5 ή 8 χρόνια πως θα έφτανε η ημέρα που θα απολύονταν καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, θα καταργούνταν μαθήματα και τομείς ειδίκευσης, θα έκλειναν σχολικές μονάδες, θα μας έλεγαν ξετσίπωτα πως θα τελειώνουν το λύκειο, θα σπουδάζουν μόνο τα παιδιά που έχουν την οικονομική άνεση και όχι όλοι.

Mε το νέο σύστημα το σχολείο μεταμορφώνεται σε ένα εξεταστικό κάτεργο. Συνεχείς εξετάσεις απο την 1η λυκείου,ψυχολογική πιεση απο μικρη ηλικια, μεγαλύτερα έξοδα απο τους γονείς (για αυτους που εχουν και μπορουν) για να καταφέρει ο μαθητης  να φτάσει στην 3ή λυκείου και ακόμη πιο δύσκολα να σπουδάζει σε μία πανεπιστημιακή σχολή. Καταργώντας τη γενική παιδεια και μόρφωση, δημιουργούν μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις αναγκες της συγχρονης καπιταλιστικης επιχειρηματικότητας (αγοράς). Θέλουν να φτιάξουν ένα σχολείο-εργοστάσιο παραγωγής μελλοντικού ανθρώπινου δυναμικού έτοιμου προς εκμετάλλευση (400 ευρώ μηνιατικο). Το νέο σχολείο θα είναι πολύ πιο ταξικό από το σχολείο της δεκαετίας του 1970. Θα συμπεριλαμβάνεται στους όρους πολυτελούς διαβίωσης για τις οικογένειες.

Αυτό που θεωρούσατε δεδομένο για τα παιδιά όλων, ότι δηλαδή θα είχαν πρόσβαση -σε καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης για το μέλλον τους δεν θα υπάρχει πια.

Τα επαγγελματικά λύκεια θα κλείσουν καταργώντας ειδικότητες. Τα παιδιά που ακολουθούσαν αυτές τις ειδικότητες είτε θα αλλάξουν εκπαιδευτική κατεύθυνση είτε θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Στα επαγγελματικά λύκεια πήγαιναν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα προβλήματα στις οικογένειες, που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο πρόγραμμα του γενικού λυκείου. Καθηγητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, αρκετοί από αυτούς πολύ καλά καταρτισμένοι και έμπειροι, που έκαναν τη δουλειά τους σωστά, κάποιοι με περισσή διάθεση θεωρώντας πως για τα παιδιά που δεν ανήκουν στην ανώτερη ή μέση οικονομικά τάξη το τεχνικό λύκειο ήταν η μόνη ελπίδα απόκτησης απολυτηρίου λυκείου και ίσως και περαιτέρω σπουδών σε ανώτερο τεχνολογικό ίδρυμα. Τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να έχουν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια. Αυτοί οι εργαζόμενοι, οι καθηγητές, αναίτια και χωρίς καμία προειδοποίηση βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Ιούλιο παίρνοντας μέρος του βασικού τους μισθού και ένα σκαλί πριν από την ανεργία.

Τα σχολεία των παιδιών μας θα έχουν λιγότερα μαθήματα, θα χάσουν την ομορφιά της διδασκαλίας των εικαστικών, της μουσικής. Πολλά σχολεία, δημοτικά γυμνάσια και λύκεια θα κλείσουν σε διάφορες περιοχές καθώς δεν θα έχουν αρκετούς δασκάλους, καθηγητές, αλλά και μαθητές. Οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να αναλάβουν τις μετακινήσεις των παιδιών τους από περιοχή σε περιοχή για να ολοκληρώνουν το πρόγραμμα τους.

Με 5.246 λιγότερους δασκάλους και νηπιαγωγούς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία.  Εμείς ξέρουμε καλά πως δεν θέλουμε κλειστά σχολεία και απολυμένους δασκάλους και καθηγητές. Δεν θέλουμε δημόσια παιδεία για τα λίγα παιδιά, θέλουμε δημόσια παιδεία για όλους.  Το ίδιο μέτωπο επίθεσης εξαπολύεται και προς την υγεία και τις βασικές δομές της ως δημόσιο αγαθό. Κλείνουν νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, μειώνουν τα φάρμακα, κλείνουν δημόσια ιατρεία για να παραδώσουν στο ιδιωτικό κέρδος αυτά που κατακτήθηκαν με χρήματα του κοινωνικού συνόλου. Όσα ξεπουλάει το κράτος δεν του ανήκουν. Ανήκουν σε όλους μας.

Η παιδεία, η υγεία, όλα όσα θεωρούσαμε δημόσια και κοινωνικά αγαθά θα πάψουν να υπάρχουν αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε.  Μόνο με δυνατή απόκρουση της επίθεσης που δέχεται συνολικά η κοινωνία μπορεί κάτι να σταματήσει, μπορεί κάτι να αλλάξει.

Αντιδράστε σε αυτό που μας σερβίρουν σαν αναγκαίο κακό. Δεν είναι απαραίτητο κανένα από τα συνεχή βήματα προς την καταστροφή. Δεν είναι αναγκαία η εξαθλίωση, δεν ήταν απαραίτητες οι αυτοκτονίες των φίλων, των γνωστών, των γειτόνων και των συναδέλφων μας.  Καμιά κοινωνία που θέλει να συνεχίσει να εξελίσσεται και να λειτουργεί με όρους ανθρωπιάς και ισότητας δεν μπορεί να αδιαφορεί για τόσους θανάτους. Δεν πέθαναν από κατάθλιψη όσοι αυτοκτονούν πέθαναν από απελπισία και γιατί δεν είχαν άλλη ελπίδα, τους δολοφόνησαν.

Το βασικότερο και το πιο απαραίτητο βήμα που πρέπει να γίνει είναι ένα και θα είναι η καλύτερη αρχή:

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ: Όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια παίρνουν μέρος και έχουν παίξει τον κυριότερο ρόλο στην καταστροφή της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Οι δημοσιογράφοι τους πληρώνονται για να βοηθούν την κυβέρνηση στο έργο της εξαθλίωσης της κοινωνίας.  Τα ψέματα που λένε για σπατάλες, για τεμπέληδες δασκάλους και καθηγητές, για αργόμισθους δημόσιους υπαλλήλους είναι μέρος της προπαγάνδας της εξουσίας.

Λίγες μέρες χωρίς σχολείο δεν είναι τίποτε μπροστά στο κακό που θα γίνει. Η αποδόμηση της δημόσιας παιδείας είναι αυτό που θα δημιουργήσει παιδιά και αυριανούς ενήλικους άβουλους, χωρίς τη δύναμη της γνώσης, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για μια καλύτερη ζωή.

Αν έχεις γνώση καταλαβαίνεις καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σου και κανείς δεν μπορεί να σε παραπλανήσει, μπορείς να εκφραστείς, να αντιδράσεις, να αντισταθείς. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας άβουλα πιόνια σε παιχνίδια εξουσίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Λαϊκή Συνέλευση Παλλήνης-Γέρακα

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.