Ανοιχτή συζήτηση-αλληλέγγυο δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών

Posted: 23/02/2013 by αντωνης in Αλληλεγγύη, Δράσεις

diktio

στήνουμε το δικό μας
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου — 7.00μμ
1ο Δημοτικό Παλλήνης
(Εθν. Αντιστάσεως & Μαυρομιχάλη)

• Για την δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου στην περιοχή μας αλληλοβοήθειας και αλληλο-εξυπηρέτησης όπου ο καθένας θα προσφέρει στο διαθέσιμο χρόνο του δωρεάν υπηρεσίες και δεξιότητες ανταλλάσσοντάς τες με ισόχρονες άλλων γειτόνων.
• Για να αντιπαραθέσουμε την αλληλεγγύη ως προϋπόθεση επιβίωσης και την αυτοοργάνωση ως μέσο διεκδίκησης απέναντι στην βαρβαρότητα της φτώχειας, της ανεργίας, και της εργασιακής επισφάλειας.
• Για την κοινωνική αλληλεγγύη μέσα από την αμοιβαία συνεισφορά

συλλογικά και αυτοοργανωμένα
παιρνουμε τις ζωές στα χέρια μας

***

Τι είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών

Ανταλλάσσουμε μεταξύ μας υπηρεσίες ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του καθενός με μονάδα συναλλαγής τον χρόνο και όχι το χρήμα. Κερδίζεις ώρες προσφέροντας χρόνο υπηρεσίας σε άλλους και τις ξοδεύεις παίρνοντας υπηρεσίες από άλλους. Είναι μια προσπάθεια/εγχείρημα από τους ίδιους τους πολίτες χωρίς καμιά μεσολάβηση. Όλοι συμμετέχουν ισότιμα και οι αποφάσεις της λειτουργίας του δικτύου παίρνονται συλλογικά μέσα από την διαδικασία της ανοιχτής συνέλευσης.

Γιατί ένα αλληλέγγυο δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών στην περιοχή μας;

Σε συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας μέσα από το δίκτυο αυτό μπορούμε να καλύψουμε κάποιες πρακτικές και γιατί όχι κάποιες βασικές ανά-γκες μας με την ελεύθερη συνεισφορά του καθενός.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας και τον ελεύθερο χρόνο μας, προσφέ-ρουμε στους συνανθρώπους μας με βάση την αλληλοβοήθεια.

Πέρα από την χαρά και την ικανοποίηση που αντλούμε με το να προσφέρουμε αλλά και με το να λαμβάνουμε αντίστοιχα αφιλοκερδώς, ερχόμαστε σε επαφή με τον διπλανό μας (και γείτονα μας), γνωριζόμαστε και χτίζουμε σχέσεις αλληλεγγύης.

Έτσι προωθούμε την συνεργασία, την εμπιστοσύνη και επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε με άλλους όρους την κοινωνική εξαθλίωση, την αποξένωση, την απάθεια και την κατάθλιψη που μας έχουν οδηγήσει η ανεργία, τα χαράτσια και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Μα εγώ δεν ξέρω κάτι, πώς θα μπορούσα να συμμετέχω;

Kαταρχήν, ΟΛΟΙ μπορούμε να συμμετέχουμε ανάλογα με το τι είμαστε σε θέση να δώσουμε χωρίς να περιοριζόμαστε π.χ. στο επάγγελμα ή την όποια εξειδίκευσή μας. Το δίκτυο απευθύνεται σε άνεργους, συνταξιούχους, φοιτητές, εργαζόμενους και σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να δώσει λίγο από τον χρόνο του. Από την μοδίστρα που θα μεταποιήσει ένα ρούχο, τον φοιτητή που θα κάνει φροντιστήριο σε μικρά παιδία έως τον άνεργο ή τον συνταξιούχο που θα αναλάβει μια χειρονακτική εργασία κηπουρικής και τον ηλεκτρολόγο/υδραυλικό που θα επισκευάσει μια ζημιά.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.